Af Inge Madsen, coach og forfatter

I øjeblikket har jeg en seddel liggende på mit skrivebord, hvor der står: ”Livet er hvad du gør det til”. Det er en påmindelse til mig selv om, at selvom jeg ikke kan påvirke hverken Mette F. eller den situation, vi har nu, kan jeg påvirke mit eget humør. Jeg kan nemlig vælge, hvor jeg vil sætte mit fokus.

Når jeg sætter mit fokus på den situation, der (forhåbentligt kun midlertidigt) har frataget mig mit levebrød, kommer bekymringerne frem. Frustrationerne over at jeg ikke ved, hvornår jeg kan komme i gang igen.  Hvornår kan mine kunder starte op? Jeg skal jo have nogen at ”handle med” for at skabe en indtægt. Det er bekymringer, som jeg deler med rigtig mange andre – små som store virksomheder. Og mange familier. Det hjælper ikke på humøret. Så er det, jeg kigger på min lille seddel og læser:

Livet er, hvad vi gør det til!

For hvis jeg vender blikket væk fra Corona og politik, så er der så meget at fryde sig over. Foråret er her og vi har været inde i en stabil periode med masser af sol. Det bobler af liv i skovbunden, og træerne er sprunget ud, fuglene kvidrer og synger foråret ind. Jeg kan ligefrem mærke, hvordan mine indre solbatterier bliver ladet op igen.

Jeg kommer til at tænke på en tur, jeg havde til Kenya for et par år siden. Jeg deltog som sanger i et gospelkors minirejse til nogle af de fattigste steder. Der var ledighed og misbrug, men der var også glæde – ikke alene sangglæde, men også glæde over livet. Glæden over at få noget at spise. Glæden over at få besøg og synge sammen. Glæden over at være en del en lille familie eller af et lokalsamfund. Glæden over at høre til et sted. Bekymringer kunne der være nok af, men det der prægede øjeblikket, var glæden. Og den fik bekymringerne ikke lov til at ødelægge. De levede i nuet.

Det er det, vi også har brug for nu. At glædes over det vi har. At vi har hinanden og glædes over det.

Livet er, hvad vi gør det til: Vil vi blive vrede over politiske beslutninger eller manglende indtjening, og lade vores indre humørbarometer dykke, eller vil vi nyde det, vi trods alt har? Min lille seddel husker mig på min beslutning.

Men hvorfor er det så vigtigt?

Hver eneste tanke, vi har, sætter gang i en reaktion i kroppen. Positive tanker sætter gang i alle de positive hormoner og transmitterstoffer og de negative tanker sætter gang i de negative – og begge dele er selvforstærkende.

Negative tanker og bekymringer og måske endda frygt sætter gang i en stress reaktion i kroppen, som gør, at vi ikke har adgang til de hjerneressourcer, vi plejer at have. Det er som at tage mentale skyklapper på! Måske kender du det fra eksamenssituationen, hvor ”klappen gik ned”. Ting du udmærket godt vidste, er pludselig forsvundet et eller andet sted i de mange hjernefolder.

Omvendt vil positive tanker hjælpe os, så vi er åbne over for de muligheder, der måtte dukke op. Det betyder, at i stedet for at frygte og grave sig ned, erstatter vi skyklapperne med kreativ problemløsning.

Vi er i stand til at finde nye måde at agere på. Et eksempel på kreativ tænkning i disse corona tider kunne være den lille bar, der udviklede et koncept med Ølsmagning på nettet. Idéen var, at de solgte nogle prøvepakker til en række mennesker i lokalsamfundet, og efterfølgende mødes de på nettet for at åbne, smage og lytte på historier om øllet på samme tid. Det er da kreativt – og et sjovt påfund.

Idéer kommer, når vi accepterer en situation, at der er noget vi ikke kan gøre. Men at vi i stedet for at sætte os ned og vente, siger: Pyt, det er der ikke noget at gøre ved, hvad kan jeg så gøre? Det har vi brug for i denne tid.

Hvad nu?

Jeg har coachet og holdt foredrag og workshops i næsten 20 år – mest i virksomheder. Men det kan jeg jo ikke nu – for mine kunder må ikke åbne endnu. Skal jeg så vente, til Mette siger ”GO”? Nej, bestemt ikke!

Jeg har besluttet mig for at åbne op for coaching pr. tlf. eller via nettet og har fundet et supergodt og enkelt program, der giver gode billeder – og så får min hjemmeside et tiltrængt løft. Så der er nok at se til – og håbet er naturligvis, at anstrengelserne lønner sig i den anden ende.

Hvad med dig? Sidder du også og mangler indtægt? Og har du også lyst til at sætte fokus på det, du kan gøre og dermed gøre dit til at: Livet er, hvad vi gør det til?

Hvem ved, måske får du din bedste idé nu, hvor du har tid til at overveje, hvordan du kan skaffe en ny indtægt, eller hvordan du omforme det, du plejer at gøre til noget nyt og anderledes. Måske endda noget, der kan være levedygtigt efter corona. I så fald – held og lykke.